dimecres, 21 d’abril del 2021

COSTA PRENDRE DECISIONS?

 https://www.organigrama.com/ca/noticies/com-prendre-decisions.html

 

El curs de la vida ens porta sovint a haver de prendre decisions… De vegades, són poc transcendents, però de vegades ho són molt. Davant d’una alternativa o una altra, tenim dubtes, potser actuem massa impulsivament, i podem fins i tot acabar penedint-nos de la decisió presa… De vegades ens preguntem: Com prendre decisions? Hi ha alguna “regla d’or” per evitar penedir-nos? Doncs sembla que sí…

Poder prendre decisions difícils

Sobretot a l'hora de prendre decisions difícils, dubtem molt abans de fer un pas. La por o la incertesa ens poden dificultar molt aquesta feina i sovint ens preguntem: Com podem fer front a aquesta incertesa? Com podem aconseguir prendre bones decisions? Realment estem valorant el que hauríem de valorar?

Per resoldre aquests dubtes, existeix una fórmula, anomenada "la tècnica del 10-10-10", proposada i popularitzada per la nord-americana Suzy Welch.

La tècnica del 10-10-10 en la presa de decisions

Welch defensa que la millor manera per prendre decisions és tenir sempre en compte el termini immediat, el mitjà termini i el llarg termini. Amb aquesta senzilla tècnica podrem observar les diverses alternatives des d’un enfocament molt més ampli, i analitzarem el tems des d’una triple dimensió, la qual cosa va a favor nostre. Així, doncs,  la pregunta que hauríem de formular-nos sempre és la següent:

Si prenc AQUESTA DECISIÓ,
em sentiré malament en els pròxims 10 MINUTS?
I en els pròxims 10 MESOS?
Ho recordaré, fins i tot, en els pròxims 10 ANYS?

La resposta a aquestes 3 preguntes, si és sincera i ben reflexionada, ens donarà informació vital de cares a escollir la millor opció possible. La tendència habitual, en canvi, és pensar sempre només en el moment present, i la nostra ment sol exagerar-ho tot massa quan estem vivint una indecisió o quan estem davant d’un problema. Així, doncs, la recomanació és ben clara: com més capacitat tinguem d’agafar perspectiva, molt més probable serà el fet d’encertar les nostres decisions.

 

http://autoestimablog.es/2016/aprenem-a-prendre-decisions/ 

 

Hi ha moments a la vida en què hem de prendre decisions importants.

En aquests tipus de situacions és habitual dubtar i no tenir massa clara la millor opció.

 


Per a quan et trobis davant d’una situació de presa de decisions, et feim una sèrie de…

 

RECOMANACIONS…

 

– Dóna’t un temps per a prendre la decisió. Hi ha persones més o menys insegures, més o menys impulsives… Tot i aquests trets de personalitat, per a la presa de decisions hem de tenir també presents alguns factors com la naturalesa de la situació, conèixer totes les opcions i les possibilitats, la importància de les conseqüències de la presa de decisions, la pressió del temps… Per exemple, no és el mateix decidir sobre com ens vestim per a anar a una festa que quins estudis volem cursar a la Universitat, dels quals depèn en certa mesura el nostre futur professional.

 


 

Demana opinió, però fes el que realment vulguis. Està molt bé consultar amb l’entorn pròxim per a poder tenir diferents punts de vista d’una mateixa realitat; això ens pot ajudar a plantejar-nos coses que no havíem tingut en compte inicialment.

Això no obstant, recorda que qui té la responsabilitat de prendre la decisió final ets tu. Així que escolta els altres, però també escolta’t, a tu mateix/mateixa: Què diu la teva intuïció? Què creus què és millor per a tu? Amb la teva experiència, tenint en compte les teves emocions, les teves expectatives, els teus interessos i els teus objectius, i també tot el que els altres t’hagin pogut dir… decideix el que creguis que és més adequat per a tu.

 


 

– Decideix sense por. Sentir por davant allò que ens resulta desconegut és normal, però, a l’hora de prendre una decisió, hem de ser una mica atrevits/ides i sortir de la nostra zona de confort. S’han d’evitar els pensaments tòxics i donar lloc a la capacitat d’imaginar les possibles conseqüències de la nostra elecció.

 

… I si ens equivocam?

És cert que la possibilitat de fer una mala elecció existeix, però si ens equivocam hem de pensar en tot allò que hem après i en l’experiència que ens ha aportat passar per un procés de presa de decisions.

Ja saps que diuen que l’experiència és un grau molt important… I el més probable és que, la pròxima vegada que t’enfrontis a una situació similar, la visquis amb més seguretat i hi posis en pràctica molts dels mecanismes que ja hauràs aprés.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada