dilluns, 26 de setembre del 2016

La informació versus l'abús a les xarxes

http://www.elmundo.es/sapos-y-princesas/2016/09/26/57e85156e2704e1f0c8b45b6.html

¿Qué es un 'groomer'? Si tienes hijos menores debes saberlo

Con motivo de la reciente detención de un ciberdepredador reincidente, repasamos el fenómeno del grooming, un delito que afecta la seguridad de nuestros hijos en Internet y que todo padre debe conocer. Consiste en el acoso de un adulto hacia un menor a través de las nuevas tecnologías (sobre todo chats, redes sociales, o foros) para propiciar un abuso sexual, pero ¿por qué se produce?, ¿qué riesgos tiene?, ¿cómo evitarlo y cómo prevenirlo?...

¿Qué es el Grooming?

El acoso de un adulto hacia un menor a través de las nuevas tecnologías (sobre todo a través de chats, redes sociales, o foros) para propiciar un abuso sexual. Los adultos que realizan esta práctica, llamados groomers, se hacen pasar por menores para poder contactar con ellos, ganarse su confianza, y lograr que le envíen fotos o vídeos comprometidos: con desnudos o actitudes sexuales explícitas, con las que luego chantajeará online a la víctima para conseguir un abuso en la realidad. El groomer se convertirá en pederasta cuando consiga abusar sexualmente del menor.
El medio más habitual con los que se puede iniciar el grooming es a través de chats, foros, o en redes sociales.

¿Por qué se produce?

  • El daño que el groomer infiere al niño tiene una dimensión moral: la ausencia total de empatía, sin sentimiento de culpa, baja autoestima, necesidad de ser aceptado, inmadurez social, visión distorsionada de la realidad, obsesión, desajustes de la personalidad, etc.
  • Debido a su inseguridad personal y al desprecio a los derechos individuales de los demás, la relación con el menor le hace sentirse poderoso y más seguro que en las relaciones con los adultos. Además, su falta de empatía le impide hacerse cargo del sufrimiento de la víctima.

¿Qué riesgos tiene?

  • Riesgos psicológicos, físicos y de autoestima en los menores.

¿Cómo evitarlo?

  • Educación en medidas de autoprotección en el uso de las TIC, aumentando el conocimiento de las herramientas y de sus posibles riesgos.
  • No proporcionar públicamente información personal.
  • No enviar fotos a desconocidos.
  • Intentar validar la identidad del contacto que quiere agregarse como "amigo" en las Redes Sociales.
  • No conectar la webcam con desconocidos.

Pautas de prevención:

  • Usar un nombre ficticio y una fotografía de algún personaje de ficción para los perfiles de tu hijo en las redes sociales. Enséñale a no compartir información personal en la Red y a crearse contraseñas fuertes.
  • No agregar como "amigos" en las redes sociales a personas que no conozca.
  • Guardar las pruebas cuando el acoso persista (duplicado de pantalla, mensajes del chat, conversaciones de WhatsApp, SMS, emails, etc.) ya que serán necesarias para presentar posteriormente una denuncia.

¿Qué podemos hacer los padres?

La responsabilidad en la educación de los hijos es nuestra, de los padres, tanto la educación en valores, como la educación sobre el uso de las nuevas tecnologías: tu hijo estará preparado para usar Internet sólo o tener perfil en Facebook, cuando sea capaz de asumir las consecuencias de su uso, es decir, cuando esté preparado para auto protegerse y buscar soluciones, por sí mismo o acudiendo a un adulto responsable, en caso de problemas.
¿Sabes indicarle a tu hijo pautas de autoprotección en Internet contra los ciberpredadores? Estas pautas pueden ayudarte:
  • La primera barrera de autoprotección que puedes enseñar a tu hijo es a proteger su privacidad. Anímale a usar un nombre ficticio y una fotografía de algún personaje de ficción para los perfiles que tenga en las redes sociales.
  • Enséñale a no compartir ninguna información personal en la Red, a crearse contraseñas robustas y a no compartirlas, ni siquiera con su mejor amigo.
  • Si en la vida real le has enseñado a no hablar con desconocidos, no subirse al coche de nadie que no conozca y a no abrir la puerta de casa a extraños, las mismas reglas sirven para Internet.
  • Cada vez que acompañas a tu hijo en sus paseos por Internet, tienes la oportunidad de enseñarle buenos hábitos en el uso de los chats y las Redes Sociales.

Mi hijo ha sido víctima de grooming. ¿A quién puedo acudir?

En España, la BIT (Brigada de Investigación Tecnológica) de la Policía Nacional y el Grupo de Delitos Telemáticos de la Guardia Civil velan por la seguridad de los ciudadanos en la Red: a ellos debes acudir en caso de que tu hijo sea víctima de una situación de Grooming.
Si necesitas ayuda psicológica o jurídica, puedes acudir a la Red de Expertos de Padres 2.0 donde podrás recibir una primera consulta gratuita.
Para resolver las dudas que nos asaltan como padres en el complejo mundo de las TIC, Padres 2.0 pone a disposición de los lectores de Sapos y Princesas un email (ayudaopadres20.org) y un teléfono (648.072.365) donde podéis enviar vuestras consultas.


dissabte, 24 de setembre del 2016

TRUCS PER A ESTUDIAR MILLOR

De la web Genial.Guru

16 Trucos de aprendizaje que harán que el estudio sea pan comido

Una tremenda cantidad de información por todas partes, un calendario apretado y un montón de apuntes escritos a mano hacen que estudiar sea una tarea dífícil. Y a tu hijo le resulta complicado entenderlo, manejar adecuadamente su tiempo y, en general, saber por dónde empezar. Por eso, Genial.guru preparó 16 trucos de aprendizaje que le ayudarán a hacerlo todo y sin tener que esforzarse en exceso.

Cómo despertarlo temprano

  • Planifica un buen desayuno que motive a tu hijo a alejarse de la almohada y levantarse cuanto antes.
  • Antes de dormir, dale un vaso de agua. Esto relaja y afecta positivamente su metabolismo.
  • Opta por una manta que abrigue bien. La temperatura ideal para dormir está entre 16 y 21°C.
  • Es mejor que tu hijo duerma con total oscuridad. La melatonina se produce cuando no hay luz.
  • Pon el despertador lejos de su cama, así tendrá que levantarse para apagarlo sí o sí.
  • Apaga el móvil (ya sabes por qué).

Para que se aprenda todo y lo memorice sin agotarse

  • Para hacer la mayor parte de las tareas de aprendizaje y, a la vez, permitir que la mente de tu hijo descanse, es mejor estudiar siguiendo este principio: 25 minutos de trabajo intenso, luego 5 minutos de descanso. Cada tercer descanso debe durar 20 minutos.
  • Para memorizar algo, es recomendable que tu hijo lo lea en voz alta y clara, sin prestar atención a la velocidad de la lectura.
  • Si algo lo distrae constantemente a la hora de estudiar, pon música baja de fondo, por ejemplo, Hans Zimmer — Pandora.
  • Haz que se familiarice con un nuevo horario. Simplemente, tómale una foto y ponla como fondo de su móvil. Así, cada vez que tu hijo consulte el teléfono, verá el horario y lo memorizará rápido.
  • Es bueno caminar durante 10-20 minutos antes de empezar a estudiar, esto acelerará su circulación sanguínea y hará que su cerebro funcione mejor. Para esto, servirá un buen paseo para llegar a la escuela.
  • Para que lea más rápido algún texto, enséñale a leer el primer y último párrafo en primera medida.
  • Está científicamente comprobado que la menta estimula la actividad cerebral y mejora la concentración. También puedes utilizar una goma de mascar o un carámelo con este sabor. Pon un par de ellos en su mochila.
  • Aprender algunas cosas es más fácil viendo documentales. Por ejemplo, historia o biología.

Las pegatinas de colores le recordarán a tu hijo qué debe hacer hoy

Si todos sus cuadernos son iguales, escribe el nombre de cada asignatura por el lado o márcalos con algún color llamativo

Motívalo a leer poniendo en cada párrafo del texto una pequeña golosina

Encuentra la solución

Cuando tenga problemas con una ecuación de matemáticas y tú tampoco sepas cómo resolverla, entra a wolframalpha e introduce el ejemplo a resolver. La página te mostrará la solución detallada y el resultado.

La mejor hora para estudiar

Que las clases empiecen temprano en la escuela tiene sentido. En la primera mitad del día, el rendimiento del cerebro es mucho mayor que en la segunda. No vale la pena posponer algo para la tarde-noche.

Cómo lograr que memorice las fechas históricas

  1. Haz que tu hijo dibuje una línea temporal.
  2. En ella, primero debe apuntar acontecimientos grandes y de mucha importancia y luego ir añadiendo los más pequeños.
Si tu hijo tiene memorizadas las fechas de acontecimientos grandes, recordar los más pequeños entre ellos será más fácil.

Enséñale a buscar en Google como un profesional

Google te suele ayudar perfectamente cuando buscas algo, pero contiene tanta información residual que es preferible que tu hijo use Google Académico para buscar dentro del material didáctico.
Foto de portada delishscrumptious ,
Alena Venum

dijous, 22 de setembre del 2016

LECTURES "OBLIGATÒRIES" D'ABANS DELS 13 ANYS

14. El Principito (a partir de 10 años) de Antoine de Saint-Exupéry

El clásico que no puede faltar en una biblioteca infantil. Todo empieza cuando un piloto, perdido en el Sáhara, se encuentra con un pequeño príncipe de otro planeta. El resto de esta maravillosa historia merece la pena leerlo.

15. Cuentos en verso para niños perversos (a partir de 10 años) Roald Dahl

De nuevo, una obra que reinventa seis cuentos clásicos. Esta vez los llena de acción y humor ¿y si Blancanieves ya no es una inocente princesa? ¡Nos encantan estos cuentos!

16. Manolito Gafotas (a partir de 10 años) de Elvira Lindo

El primer libro de la serie nos presenta al niño más famoso del barrio de Carabanchel Alto y su peculiar familia. Actual y divertido, enganchará a los niños de principio a fin.

17. Harry Potter y la piedra filosofal (a partir de 10 años) de J. K. Rowling

El primero de los libros de esta saga fantástica. En él, el joven mago nos introduce en el mundo de la escuela de magia Hogwarts y las aventuras que en él se esconden. Con el resto de la saga, Harry Potter y sus compañeros crecerán con sus lectores, no podrán quitárselo de las manos. ¿Magia?

18. Matilda (a partir de 12 años) Roald Dahl

Matilda es la niña más especial que conocerás jamás. Sin haber cumplido los cinco años ya ha leído un montón de libros, aunque sus padres la consideran una inútil. Cuando entra en su nuevo colegio y conoce a la señorita Honey descubre que tiene una habilidad maravillosa. Una historia que recordarán para siempre.

19. Momo (a partir de 12 años) de Michael Ende

Momo es una niña con la habilidad de saber escuchar a los demás y ayudarles a humanizar sus vidas, aunque todo se pone en peligro cuando los hombres grises amenazan con robarles el tiempo.

20. Charlie y la fábrica de chocolate (a partir de 12 años) de Roald Dahl

Charlie ha conseguido un billete dorado, lo que significa que será uno de los afortunados que visitará la fábrica de chocolate del extravagante Willy Wonka. Con Charlie aprenderemos valores como la generosidad y la responsabilidad mientras nos divertimos.

dimarts, 20 de setembre del 2016

LES BEGUDES ENERGÈTIQUES I LES ESTIMULANTS

CENTRE MÈDIC TEKNON
Les anomenades begudes energètiques van iniciar la seva aparició la dècada dels anys 80. Inicialment estaven formades per aigua, glucosa i sals minerals i anaven destinades als esportistes per proporcionar-los la hidratació i energia requerides per a la seva activitat. Posteriorment s'hi van anar afegint altres substàncies que augmentaven la resistència a l'esforç físic i el rendiment esportiu.
Sota el nom genèric de "begudes energètiques" s'agrupen en realitat diversos tipus de begudes amb efectes sobre l'organisme molt diferenciats i amb funcions i indicacions diverses. Així, es poden distingir les anomenades "begudes isotòniques", formades per aigua, glucosa i altres sucres i sals minerals destinats bàsicament a proporcionar hidratació i energia en situacions de sobreesforç físic, són les que habitualment utilitzen els esportistes. També existeixen altres begudes per a esportistes que, a més, contenen vitamines, proteïnes, aminoàcids i alguns estimulants, i són utilitzades normalment per culturistes o en esports extrems.
Cal remarcar que les begudes, a banda de portar substàncies que aporten energia (sucres), porten substàncies psicoestimulants com la cafeïna, la taurina, el ginseng, l'extracte de guaranà o la glucuronolactona. Aquestes begudes són en realitat "begudes euforitzants o estimulants" més que begudes energètiques. Augmenten el rendiment físic i l'estat d'alerta psíquic perquè disminueixen la percepció de fatiga per part de qui les pren. Algunes de les substàncies estimulants que contenen es troben en dosis molt altes. Aquestes begudes estan actualment molt de moda entre els joves i adolescents ja que la publicitat, a la qual ells són sensibles, les relaciona amb l'esport extrem, la música i la diversió sense límits, per això els joves han de saber que aquest tipus de begudes no estan sempre lliures d'efectes secundaris. Alguns països europeus han restringit la comercialització d'algunes d'aquestes begudes.


Totes les begudes energètiques són iguals?


Cal distingir entre les begudes energètiques que proporcionen l'energia, l'aigua i les sals minerals que es consumen durant l'esforç físic i les begudes estimulants o euforitzants que en realitat emmascaren la fatiga física i psíquica i disminueixen la seva percepció i que sotmeten el cos i el sistema nerviós a un treball superior tolerable. No s'han de confondre les begudes energitzants per als esportistes amb les begudes estimulants, les quals no tenen cap relació amb l'esport.


Quins efectes secundaris té prendre begudes estimulants


Les begudes estimulants o euforitzants, anomenades erròniament begudes energètiques, contenen substàncies psicoestimulants (enumerades al principi) que disminueixen la sensació i la percepció de fatiga física i mental per part de qui les pren, no obstant, l'organisme realitza l'esforç físic i mental exactament igual però com que disminueix la percepció que en té d'aquest, s'ha de poder sotmetre l'organisme a esforços superiors als tolerables per cada individu. Algunes d'aquestes substàncies es troben en dosis excessives. Entre els efectes secundaris més habituals d'aquestes begudes estimulants es troben l'insomni, el nerviosisme, l'augment de la pressió sanguínia, les palpitacions i taquicàrdia, els mareigs, la incoordinació motora i la sensació d'ansietat i inquietud. A aquests efectes s'han d'afegir la fatiga intensa tant física com psíquica que apareix un cop passat l'efecte estimulant de la beguda.


Quin tipus de begudes són les recomanades per fer esport?


Les begudes més indicades són les anomenades begudes isotòniques (que vol dir que tenen una osmolaritat similar als líquids de l'organisme). La seva funció és millorar l'absorció d'aigua i suplementar les pèrdues de sals minerals (sodi, potassi, clorurs i bicarbonat) i sucres (glucosa) que es produeixen durant l'exercici físic. Algunes d'aquestes begudes porten altres substàncies afegides o vitamines que en realitat no tenen cap efecte sobre l'absorció d'aigua ni cap relació científicament demostrada amb l'exercici físic. Aquestes begudes contenen habitualment saboritzants i conservants. No totes les begudes del mercat s'ajusten a les recomanacions internacionals pel que fa a les proporcions de glucosa i sals minerals idònies que han de contenir.


Els efectes secundaris es manifesten sempre en totes les persones per igua


Els efectes secundaris i la seva intensitat òbviament depenen de la quantitat de beguda estimulant ingerida i de la tolerància individual de cada persona. Aquestes begudes estan contraindicades en nens, embarassades, pacients diabètics, hipertensos i amb alteracions cardíaques. Els efectes secundaris poden augmentar en freqüència i intensitat en combinació amb alguns medicaments i amb drogues. En general són begudes que aporten pocs o cap benefici a l'organisme i poden produir molts problemes, per la qual cosa el seu consum abusiu no és recomanable.


Creen hàbit les begudes energètiques?

     
Les begudes energètiques pròpiament dites i les begudes isotòniques indicades per a esportistes no produeixen cap hàbit. Les begudes estimulants i euforitzants produeixen dependència psíquica pròpia de qualsevol substància estimulant, per la qual cosa incita a consumir-les de forma freqüent per experimentar de nou i reviure les sensacions d'eufòria que aquestes proporcionen.


Quins efectes es produeixen en barrejar-los amb alcohol?


L'efecte que es produeix en abusar de les barreges de begudes estimulants amb alcohol és altament nociu ja que amb el seu poder estimulant es neutralitzen en part, i temporalment, els efectes depressors de l'alcohol i es produeix una disminució de la sensació d'embriaguesa que sovint porta a consumir quantitats d'alcohol molt superiors a les que l'organisme està preparat per assumir i metabolitzar en condicions normals, amb la qual cosa es poden produir lesions hepàtiques i cerebrals a vegades irreversibles. L'individu que abusa de la ingesta dels combinats d'alcohol i begudes estimulants pot no ser conscient del seu estat etílic i, per això, creure que pot fer accions per a les quals no està preparat, com la conducció de vehicles, el maneig de maquinàries o activitats de risc. L'alcohol també potencia l'acció diürètica de la cafeïna (hi ha hagut casos de deshidratació intensa amb aquests combinats).


Poden ser positius els controls antidòping amb les begudes energètiques?


Les begudes energètiques no contenen substàncies que puguin donar positiu en els controls antidòping. Ocasionalment algunes begudes han donat positiu en alguns esportistes ja que existeixen begudes en el mercat que contenen substàncies i extractes vegetals que poden contenir substàncies que positivitzen aquests controls.


Informe de la generalitat de catalunya



 

CURT: Si et poguera estimar

Es desperta, s'arrauleix a terra, es posa les mans a la cara. Quan obre els ulls, ella, com un record, apareix. El ballarí, traçat amb les línies negres, persegueix el cos volàtil i blanc. Quan la toca, se li desfà entre les mans. Ballen i ballen. S'apropen i fugen. Thought of You, dirigit per Ryan WoodWard, ens mostra la lluita d'un amor que viu a dins, imaginat, idealitzat. Quan és real, quan toca de peus a terra, tot es veu diferent.

http://www.catorze.cat/noticia/2904/si/et/pogu/estimar?rlc=a2

 

El making off de Thought of You:

CURT: Quan la múscia ens iguala

Un barber xiula mentre afaita un client. La música ve d'un tocadiscos, però s'espatlla. Silenci. Ara una melodia arriba del carrer. Espia per l'aparador. Qui la toca no està gaire ben vist. Per què? Pel seu color de pell. Som a Nova York, als anys trenta. Els conflictes racials xoquen a cada cantonada, a cada paraula i a cada mirada. El barber li arrenca la trompeta de les mans i el músic desapareix. Entre els dits té uns prejudicis, però també un instrument que farà sonar. Sense poder-se contenir ni controlar, es deixarà endur. Sentint i vivint el que li transmeten aquelles notes. Allunyant-se fins a topar amb un mirall: el reflex que delatarà la buidor d'uns ideals que no s'aguanten per enlloc. Però també seran l'oportunitat de començar a veure el món amb uns altres ulls. Més propers. Més amables. Descobrim el poder que arriba a tenir la música amb una animació produïda per ESMASwing of Change.
 

CURT: A la mare ni la toques

http://www.catorze.cat/noticia/3161/mare/ni/toquis?rlc=a2

Li pega. La tira a terra. Crida. Des del carrer un cavaller ho escolta i corre a salvar-la. Puja les escales galopant. D'un cop obre la porta i treu l'espasa. Per ella lluitarà. Per ella ho farà tot. Si l'animació Un conte, dirigida per Guillaume Arantes, és tan impactant, és perquè mostra com els petits herois s'encaren a la brutalitat de la violència de gènere. Com, malgrat la fragilitat i la vulnerabilitat, treuen la força d'on sigui. La necessitat ve de molt endins: protegir la mare. Encara que el preu que s'hagi de pagar sigui massa alt.


 

CURT: Ara que m'he fet gran

Es desperta. S'asseu al cantó del llit. I sospira. Ho tornarà a fer quan vagi a la cuina i algú vestit de gris li allunyi l'ouera.

Blobby és una animació dirigida per Laura Stewart i feta amb la tècnica de l'stop-motion. Ella mateixa es defineix com una artista que estima les coses petites i que el que busca és trencar, només una mica, el cor dels espectadors.

En aquest cas, si ho aconsegueix és gràcies a la mirada delicada que fa sobre el pas del temps. I aquella solitud amb qui un ha d'aprendre a conviure. Només són dos minuts, però hi cap des de la tristesa subtil i quotidiana fins al petit punt d'il·lusió. De provar de convertir el gris en colors.

CURT: quan l'amor penja d'un fil


http://www.catorze.cat/noticia/3079/quan/amor/penja/fil?rlc=a2

De balcó a balcó hi ha dues cordes on ella penja un vestit i ell, uns calçotets. Però llisquen fins a canviar de propietari. Es miren. Es troben. Comença el joc: l'oportunitat d'intercanviar mirades, insinuacions. L'animació Love Line, creada per Andrew Deeds Walton, ens mostra el flirteig entre dos veïns. Ella li fa l'ullet, amb la mà li envia un petó. I ell, que el rep, busca la manera perquè els metres que, entre façana i façana, els allunyen es converteixin en uns petits mil·límetres.