dimarts, 31 de maig del 2016

INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONALS, UN ALTRE ARTICLE

Què podem millorar per ser emocionalment intel·ligents?

De Raquel Fort, al diar l'ARA.CAT

La gran virtut de la intel·ligència emocional és que se’n pot aprendre, es tracta de conscienciar-se i practicar
Tenim tota la vida per fer-ho, però com més aviat comencem, millor. Aquest és l’objectiu de la gran quantitat de programes que hi ha, que ens ajuden a conèixer, comprendre, expressar i regular les nostres emocions. Ara bé, s’ha d’anar amb compte, perquè, com se sol dir, no és or tot allò que llu. N’hi ha que realment tenen molta ciència al darrere que els avala i n’hi ha que es mouen més per la intuïció.

Què sentim

El primer pas és conèixer les nostres emocions
La primera habilitat que cal desenvolupar per ser emocionalment intel·ligents és la consciència emocional, que consisteix a saber identificar les pròpies emocions però també les dels altres. La consciència no només implica saber què sentim sinó també ser capaços de posar-hi nom. El que sentim influeix en com pensem i en com actuem. Per tant, si podem reconèixer les nostres emocions, la nostra capacitat de gestionar-les és molt més gran i, per contra, si no en som conscients, ens dominen. És més, si sabem veure com se senten els altres, les possibilitats que ens hi relacionem d’una manera positiva són més elevades. Sovint el llenguatge corporal i el to de veu transmeten les nostres emocions de manera més efectiva que les paraules.

Resilència

Sortir reforçat d’una experiència molt negativa
Resiliència és un terme utilitzat en enginyeria i és la resistència que tenen els materials sòlids que es dobleguen sense arribar a trencar-se per recuperar la forma original, com ara un arc que es doblega per disparar una fletxa.
Ser resilient vol dir ser capaç de superar-se i recuperar-se davant de l’adversitat, per molt traumàtiques i negatives que hagin sigut les experiències viscudes. Des de la neurociència es considera que les persones amb més resiliència suporten millor la pressió i mantenen més l’equilibri emocional davant de les situacions d’estrès. En definitiva, tenen més autocontrol, la qual cosa suposa més facilitat per afrontar reptes.

Autoestima

És important acceptar-nos i valorar-nos
Sovint pequem de ser massa exigents amb nosaltres mateixos perquè sembla que en la societat d’avui dia l’ideal de tot hagi de ser la perfecció. I així és complicat tenir una bona autoestima, ni massa alta, que ens pot conduir al narcisisme, ni massa baixa, que ens pot acabar arrossegant a la depressió.
Malgrat les imperfeccions i els errors que ens puguin pesar, és important tenir una autoestima saludable, és a dir, una bona percepció de nosaltres mateixos i valorar-nos positivament. I això s’aconsegueix sentint-nos satisfets de com som i de qui som, confiant en les nostres possibilitats per poder fer front als reptes que ens plantegi la vida i, en general, tenint sentiments positius cap a nosaltres mateixos. A més, esclar, de mantenir unes bones relacions socials i de sentir-nos estimats. I si les coses no surten com esperàvem, hem de procurar ser optimistes, que per a això hi ha les segones oportunitats.

Automotivació

Posar-se les piles per aconseguir el que ens proposem
Estar motivat quan hi ha un estímul de fora, algú que ens engresca a fer alguna cosa, no és tan complicat. Ara bé, quan la voluntat i la força han de venir d’un mateix, quan som nosaltres mateixos els que ens hem de posar les piles, això ja són figues d’un altre paner. Sovint diem que ens falta força de voluntat. Automotivar-se, precisament, consisteix a saber implicar-se emocionalment en activitats en qualsevol dels àmbits de la nostra vida: personal, social, professional... És influir en el nostre estat d’ànim per aconseguir alguna cosa que ens proposem. Per això és una de les habilitats clau de la intel·ligència emocional.

Fluir

El plaer de l’esforç per superar un repte
Segurament molts associem la idea de fluir amb el lema de Bruce Lee “ Be water, my friend ”, que a casa nostra va popularitzar un anunci de cotxes fa una dècada. O potser ens sona més com un concepte de la filosofia oriental sobre el fet de deixar que la vida flueixi. Des del punt de vista de la intel·ligència emocional, fluir està relacionat amb les habilitats per a la vida i el benestar, que són la nostra capacitat per tenir comportaments responsables i apropiats per tal d’afrontar de manera satisfactòria els desafiaments del dia a dia.
A vegades ens posem a fer alguna cosa que ens agrada tant i ens hi impliquem fins a tal punt que ens absorbeix i no ens adonem que passa el temps. És el que s’anomena experiència òptima i no té res a veure amb deixar passar la tarda estirats al sofà mirant la televisió, sinó que és una cosa que decidim fer: l’esforç que fem per arribar a un objectiu que valgui la pena. Es pot experimentar la fluència de maneres molt diferents: a la feina, resolent un problema, en el temps de lleure, en el joc... Fent una cosa que té prou dificultat perquè ens hàgim d’esforçar i no ens avorrim però que alhora sabem que, per molt que ens costi, és al nostre abast.

Empatia i assertivitat

Dominar les habilitats socials ens fa més feliços
Tenir bones relacions ens fa més feliços i més sans. És una de les principals conclusions d’un estudi de la Universitat de Harvard, que ha investigat la vida de 700 homes durant més de 70 anys. En el mateix sentit, des del punt de vista de la neurociència, hi ha evidències que les interaccions socials afectuoses, cordials i positives afavoreixen la secreció d’oxitocina, que és l’anomenada hormona de l’amor o de la felicitat.
Per mantenir unes bones relacions és important, primer de tot, dominar les habilitats socials bàsiques, la primera de les quals és saber escoltar. En aquest paquet de normes elementals de convivència també hi entrarien saludar, donar les gràcies, demanar favors, demanar disculpes, mantenir una actitud dialogant...
L’assertivitat també és una competència que intervé en la qualitat de les relacions que mantenim amb el nostre entorn perquè ens permet defensar i expressar els nostres drets i opinions en el moment oportú i de manera adequada, alhora que respectem els dels altres. Això inclou saber dir que no i entendre que l’altre també ho pugui dir, sempre mantenint un comportament equilibrat, ni massa agressiu ni massa passiu.
Les neurones mirall ens ajuden a ser assertius. Com a responsables del fenomen del contagi emocional, quan veiem algú actuant de manera assertiva es desencadena un efecte mimètic i edificant que fa que tendim a actuar de manera similar. També ens ajuden a ser més empàtics, és a dir, a posar-nos a la pell de l’altre i a saber com se sent. I és que les neurones mirall ens permeten interpretar els senyals emocionals no verbals, que captem de manera inconscient, i per això acabem sentint alguna cosa similar al que sent l’altre.

Resoldre conflictes

El poder del diàleg i les solucions constructives
Sovint confonem conflicte amb violència. Hi pot haver conflicte, és a dir, una divergència perquè hi ha una contraposició d’interessos o d’opinions, però no té per què haver-hi violència. Entrar en conflicte, doncs, moltes vegades és inevitable i no es considera ni positiu ni negatiu: dependrà de la resposta que s’hi doni i de les emocions que sentim davant d’una situació d’aquest tipus. De fet, hauríem de veure el conflicte com una oportunitat per aprendre i afrontar-lo de manera positiva, amb diàleg, aportant solucions constructives. La nostra capacitat de negociació i de mediació és molt important a l’hora de resoldre’l pacíficament, sempre tenint en compte la perspectiva i els sentiments dels altres.

Regulació

Gestionar el que sentim i com ho expressem
Una vegada sabem com ens sentim es tracta de saber què fer amb el que sentim. Hem de partir de la base que totes les emocions són legítimes i útils, que no es poden evitar i que no n’hi ha unes de bones i unes de dolentes, sinó que hi ha les que es consideren positives i les que es consideren negatives, segons si ens generen benestar o tot el contrari. Per tant, no es tracta ni de reprimir ni de controlar emocions, sinó d’expressar de manera adequada el que sentim, especialment si són emocions negatives com la ràbia, la por, la tristesa, el menyspreu o l’odi. Quan ens trobem en el punt àlgid de determinades emocions, però, expressar-les de manera correcta és molt complicat, per no dir impossible, i llavors és convenient aturar la reacció immediata. Parar. N’hi ha que compten fins a 100 o fins a 1.000, d’altres agafen aire o respiren profundament. Sigui com sigui, es tracta de rebaixar la intensitat de l’emoció abans d’actuar, sobretot quan el que sentim ens faria fer coses de les quals després sovint ens penedim. Si ho aconseguim, sentim una gran satisfacció perquè tenim la sensació de ser eficaços i això augmenta la nostra autoestima.
D’estratègies de regulació n’hi ha moltíssimes, com ara fer exercicis de relaxació o de meditació, distreure’s fent qualsevol cosa o el que s’anomena reestructura cognitiva, que més o menys seria intentar-se mirar el que ha passat amb uns altres ulls, canviant els pensaments negatius per altres de més positius.

Objectius i decisions

Ni massa agosarats, ni massa continguts
Per organitzar la nostra vida de manera sana i equilibrada, amb experiències que ens produeixin satisfacció i benestar, és determinant la nostra capacitat per prendre decisions, prendre-les sense dilació i amb responsabilitat. Contràriament al que pot semblar, en el procés de presa de decisions hi intervenen més factors emocionals que racionals. I les emocions sovint ens ho posen més difícil. D’altra banda, també és important fixar-se objectius positius i realistes, tenint en compte el temps de què disposem i les possibilitats i limitacions. No han de ser objectius tan elevats que ens acabin provocant estrès o tan assequibles que ens avorreixin.

Actitud positiva

Saber provocar-se emocions agradables
A banda de poder canviar el xip quan les coses no van com ens agradaria en comptes de recrear-nos-hi, la regulació emocional també consisteix a saber-se potenciar emocions agradables de manera voluntària, trobar maneres d’alegrar-nos el dia, encara que sigui amb petites coses.
El fet de sentir emocions positives ja ens genera una sensació agradable i satisfactòria, però, a més, hi ha evidències científiques que tenen efectes beneficiosos per a les relacions socials, el rendiment laboral, la integració social i també per a la salut: disminueix el dolor, redueix la pressió sanguínia i els nivells d’adrenalina associats a l’ansietat i potencia les funcions del sistema immunitari.
Com que les emocions positives generen hàbit, si som capaços de generar-nos-les, cada vegada viurem més temps en un estat emocional positiu i aconseguirem gaudir més de la vida. Una manera molt senzilla d’experimentar sentiments agradables pot ser recordar algun fet del passat que ens va fer molt feliços, pensar en una persona estimada o, fins i tot, escoltar una música que ens causi bon rotllo.
Per anar adquirint l’hàbit de fer-ho, cada vespre quan ens posem al llit podem fer un repàs del dia i triar quin ens sembla que ha sigut el millor moment, i mirar de reviure el que hem sentit en aquell instant.
D’altra banda, en general, a la vida és important tenir una actitud positiva, valorar els aspectes bons i els encerts per sobre dels negatius i els errors, mirar més les qualitats que els defectes, tenir present el que hem aconseguit més que el que ens falta. Convé saber trobar l’equilibri entre la tolerància i l’exigència.
Al blog de Nati Bergadà:

Construïm una escola per a tots/es

En els tretze anys que fa que treballo com a mestra, m’he adonat d’una cosa que passa sovint i que m’entristeix molt: hi ha nens que senten que no encaixen a l’escola, i com a conseqüència, pateixen.
No em refereixo a un o dos nens per classe, sinó a un percentatge més elevat d’infants de cada aula, que per motius diversos senten que a l’escola no hi estan còmodes.
En aquest article parlaré dels infants que no encaixen a l’escola, i de quina manera considero que els mestres els podem ajudar. L’escola ha de ser un espai de tots i per a tots i hem de trobar la manera de que tothom hi tingui cabuda.
Et recomano el conte Por cuatro esquinitas de nada de Jérôme Ruillier. Un conte molt útil per parlar de l’amistat, de la diferència i de l’exclusió.
3447

Pots visualitzar aquest vídeo que explica el conte  Por cuatro esquinitas de nada de Jérôme Ruillier.

Com ens organitzem a les escoles?
A la majoria d’escoles, agrupem els infants segons la seva edat, de manera que establim cursos i cicles en funció d’aquest criteri. Així podem definir unes etapes per les que tots els infants han d’anar passant al llarg de la seva escolaritat.
Un cop tenim els infants organitzats per edats concretem els continguts del currículum, de manera que establim el que creiem que han d’aprendre aquests infants en cada curs. Així l’escola sistematitza el camí que els infants han d’anar seguint al llarg de la seva escolaritat. De forma homogènia, per tots els infants igual.
Pretenem que tot el grup avanci alhora i això significa que demanem a tots els infants que facin el mateix, de la mateixa manera i al mateix ritme.  Que tots assoleixin els mateixos continguts i que treguin tots bones notes als exàmens. Res més lluny de la realitat de les nostres aules.

Diversitat a l'ecola

Quins problemes ens trobem quan perdem de vista les individualitats dels infants?
A les aules ens trobem que els alumnes són molt diversos i que classificar-los només en funció de la seva edat, no reflecteix, ni de lluny, la complexitat i variabilitat dels infants.
Cada infant és únic i irrepetible i hem de ser conscients de la seva individualitat, malgrat formi part d’un grup. Sense voler-ho, concebem el grup com una unitat i no tenim en compte les diferències individuals de cada un dels infants: la seva personalitat, els seus hàbits, els seus interessos, els seus problemes, els seus gustos ….
Quan volem forçar que tots els infants facin el mateix, vagin al mateix ritme o aprenguin de la mateixa manera, estem imposant una manera de treballar en la que molts infants no es senten còmodes.
Com a mestres, hem d’entendre que hi ha infants a qui la metodologia de treball que utilitzem majoritàriament a les escoles, és a dir llibres i fitxes, els agrada i els funciona. Però que també hi ha un gran percentatge d’infants que, per les seves característiques personals, no se senten còmodes treballant d’aquesta manera.

Quins nens no encaixen a l’escola?
Quan parlem d’infants que no encaixen a l’escola no parlem d’una tipologia d’infants en concret, que puguem definir de manera fàcil i etiquetar amb un nom. Es tracta, més aviat, d’una gran varietat d’infants que, per les seves característiques personals, no encaixen en el que podríem anomenar “normalitat”.
Podríem definir aquests infants com:
  • Infants que tenen un ritme d’aprenentatge més lent.
  • Infants actius i moguts que els costa acceptar que han d’estar tanta estona asseguts a l’aula.
  • Infants creatius que senten que a l’escola no poden fer res.
  • Infants inquiets i amb ganes de descobrir.
  • Infants amb dificultats d’aprenentatge.
  • Infants amb un ritme de treball més lent.
  • Infants amb algun dèficit (dèficit d’atenció, dislèxia, hiperactivitat…)
  • Infants amb altes capacitats.
17928

Com podem detectar aquests infants?
És molt important que com a mestres percebem si els nostres infants estan contents a l’escola, si gaudeixen del que fem dia a dia i si demostren estar tranquils i amb un bon equilibri emocional.
Sovint els infants que senten que no encaixen a l’escola demostren el seu malestar. Com a mestres, cal que estiguem atents a aquests símptomes i els intentem interpretar. Alguns d’ells poden ser:
  • Infants apàtics.
  • Infants amb problemes de comportament.
  • Infants que criden contínuament l’atenció.
  • Infants que presenten problemes d’aprenentatge.
  • Infants amb baixa autoestima i moltes inseguretats.
  • Infants amb problemes emocionals.
  • Infants conflictius i amb problemes de relació.
  • Infants dispersos i que no són capaços de mantenir l’atenció de manera continuada.
  • Infants amb fracàs escolar.
  • Infants apàtics i desmotivats.

Què podem fer com a mestres?
Cal que com a mestres estiguem atents per poder detectar aquests infants i ser capaços d’actuar.
Ningú diu que atendre la gran diversitat d’alumnes que tenim a les aules sigui fàcil però ells es mereixen que els donem la millor atenció possible. L’escola ha de permetre que tots els infants brillin i se sentin feliços i realitzats.
En aquest apartat trobaràs un llistat de les estratègies que considero que ens poden ser útils per atendre la diversitat:
  • Utilitzar dinàmiques d’aula en la que es permeti que cada infant pugui treballar al seu ritme.
  • Tenir empatia i intentar entendre què senten els infants.
  • Despertar en els infants les ganes de saber i gaudir aprenent.
  • Preparar activitats en les que puguem potenciar les habilitats i aptituds de cada infant.
  • Demostrar als infants que confies en les seves possibilitats.
  • Fer un bon treball d’emocions.
  • Escoltar els infants, ja que et permetrà entendre què els passa i com els pots ajudar.
  • Oferir altres propostes metodològiques.
  • Detectar els infants descontents i intentar-los motivar.
  • Utilitzar estratègies d’aprenentatge molt variades.
  • Donar suport als infants que presentin problemàtiques.
  • Potenciar les seves habilitats i ajudar-los a prendre’n consciència.
  • Adaptar les activitats a les necessitats i interessos dels infants.
  • Coordinar-nos amb els diferents mestres per atendre de la millor manera aquests infants.
  • Potenciar el treball autònom i permetre que cada infant treballi al seu ritme.
  • Treballar conjuntament amb la família.

El treball per projectes, és una filosofia de treball que permet recollir moltes de les necessitats que acabo de citar: com per exemple permetre que cada infant treballi al seu ritme, potenciar les habilitats i aptituds de cada infant, despertar en els infants les ganes de saber i gaudir aprenent…

Conclusió
Tenir infants a les escoles que no se senten còmodes amb la manera com es treballa i s’aprèn, és un problema greu. L’escola ha de ser un espai de tots i per a tots i hem de trobar les metodologies i estratègies adequades per aconseguir que cada infant pugui sentir-s’hi còmode.
Disposem de pocs recursos per atendre la gran diversitat d’alumnes que tenim a les aules però precisament per aquest motiu, hem de ser creatius i enginyosos. Ningú ha dit que sigui fàcil, ni que hi hagi una única manera de tenir aules i escoles més inclusives. Cal trobar la manera de que cada infant pugui desenvolupar tot el seu potencial i pugui sentir-se part important de l’escola.

Com atens la diversitat a la teva aula? Deixa un comentari si us plau, tots en podrem aprendre 🙂
Moltes gràcies!


dissabte, 28 de maig del 2016

LA DIFICULTAT DE LES EMOCIONS

CONSEJOS DE CONEJO

Motivación abril 13, 2016 Aleja
Son muchos los padres y las madres que se quejan de que su niño es muy difícil, que siempre le ronda una emoción cargada de rabia que desahoga de forma inapropiada. Con rabietas, malas palabras o con sutiles actos de desobediencia.
Hemos de tener claro que ningún niño es igual a otro, y que ninguno de nosotros podemos saber tampoco qué tipo de necesidades pueden tener esas criaturas que acabamos de traer al mundo y para las cuales, deseamos todo lo mejor. Los niños difíciles suelen a su vez generar muchas veces un nivel de estrés muy elevado en los padres, rozando en algunos casos la indefensión. No es un tema sencillo de abordar, y de hecho, no siempre nos valen los libros, ni si quiera la experiencia que tengamos con otro de nuestros hijos o las recomendaciones de algunos padres.
Tu hijo, el niño difícil, es único, especial e irrepetible. Y si hay algo que necesitan siempre es comprensión. La mayoría de las veces son niños con altas demandas encerrados en sus “palacios internos”, en espacios herméticos donde no encuentran puertas mediante las cuales, expresar esa emoción contenida. Esa necesidad. Hoy en nuestro espacio te invitamos a reflexionar sobre ello.

Los niños difíciles y la emoción contenida

Pongamos un ejemplo. Piensa en ese niño que ha tenido un mal día en el colegio, llega a casa y cuando sus padres le preguntan qué ha ocurrido, éste responde de mala manera. Ante esto, los padres deciden castigarlo en su habitación toda la tarde. ¿Qué hemos ganado con esto? ¿Hemos solucionado el problema? En absoluto.
Si el niño difícil nos pone muros, no levantes nuevas ciudadelas a su alrededor, no lo aisles, no lo descuides, no lo dejes solo. Todos tenemos claro que el proceso para llegar hasta ellos es complejo, no obstante, debes tener en cuenta estos aspectos previos:
  • Un niño difícil no siempre es consecuencia de una mala crianza. No debes culpabilizar a nadie.
  • Hay niños con altas demandas que piden muchísimo más que el resto, es su personalidad, su forma de ser y ello no quiere decir que nosotros, como padres, hayamos hecho algo mal.
  • Un niño que demanda y no recibe lo que busca o que no sabe expresarlo, acaba frustrándose. Son muchas las veces que ellos mismos se ven sobrecargados por un sinfín de emociones: esa rabia que a oscila con tristeza, otras con hastío, a veces con enfados.
  • Los niños difíciles requieren un mayor nivel de atención, comprensión, apoyo e incluso creatividad por parte de los padres.
Debemos ser artífices de sus mundos, unos mundos seguros donde se sientan cómodos para expresar esa emoción contenida que les permita conocerse, desahogarse, sentirse más libres y seguros para avanzar por cada uno de los escenarios que definen al niño a lo largo de su ciclo vital.

Como ayudar al niño difícil a canalizar sus emociones

Ya sabemos que el niño difícil demanda ante todo nuestra atención y cada una de las estrategias que podamos darle de forma creativa, para atender sus necesidades. Para ayudarle a gestionar todo ese mundo emocional que en ocasiones lo desborda y lo bloquea.
Toma nota de qué pasos deberíamos seguir para educar a los niños difíciles en este campo, en esa dimensión donde canalizar, donde dar forma y expresar esa emoción contenida.
Si al poder del refuerzo positivo
Si a un niño difícil le recriminamos sus errores, si lo infravaloramos, o lo reprendemos por sus reacciones, generaremos aún más rabia y más ansiedad. Recuerda siempre que este tipo de niños, en el fondo, son muy frágiles y disponen de una baja autoestima.
  • Usa verbalizaciones tan simples como: “yo confío en ti”, “yo sé que vas a poder con esto”, “yo sé que eres especial”, “yo sé que eres un niño valiente y por eso te quiero”…
Una palabra positiva genera una emoción positiva, y una emoción positiva genera confianza.
Sí a la comunicación que no juzga, que no compara ni sentencia
Hay padres y madres que cometen el error de comparar al niño difícil con sus hermanos, o con otros niños. No es lo adecuado. Al igual que es un error iniciar un diálogo que ya implica determinadas sentencias: “como, tú eres vago, tú nunca escuchas, tu siempre te portas mal…” Evita este tipo de comunicación y sigue siempre estas pautas:
  • No sondees, no interrogues. Descubre cuál es el momento en que el niño se siente más cómodo para hablar.
  • Dale confianza, cercanía y comprensión. Cuida mucho el tono de tu voz, es algo básico para conectar con los niños.
  • La comunicación debe ser diaria y continuada.
  • Nunca te rías o ironices de lo que te digan tus hijos. Para ellos es importante, y si encuentran esa falta de empatía por tu parte evitarán sincerarse contigo.
Sí a propiciar un equilibrio interno en el niño
  • Enséñale que cada emoción puede trasformarse en una palabra, que la rabia tiene forma, que la tristeza se puede compartir para aliviarla, que llorar no es malo y que tú siempre estarás ahí para escucharles.
  • Enséñale a respirar, a relajarse, a canalizar sus emociones a través de determinadas actividades con las que desahogarse y distraerse.
  • Enséñale a aceptar la frustración a que el mundo no puede ser siempre como ellos quieren.
  • Enséñales a escuchar y a hablar con asertividad. Diles que su voz siempre va a ser escuchada, que todo lo que diga es importante para ti.
  • Enséñales a tener responsabilidades, a valerse por sí mismos en cada paso y decisión que dan.
La emoción bloqueada es una espina rodeada por un muro de piedras. Si levantamos más muros la espina quedará aún más escondida, así pues, el primer paso será ir retirando cada piedra de esa pared a través de la comunicación y el afecto.
La emoción es la fuente de energía humana, es la llave que debe guiar a los niños, primero para entenderse a sí mismos, y para después, entender al mundo.




dijous, 12 de maig del 2016

IDEES ORIGINALS PER A MOTIVAR ELS ALUMNES

http://www.catorze.cat/noticia/2946/confio/tu


Arriben a classe, avui tenen examen. Els nervis hi són. A la taula, el lloc que s'omplirà de preguntes que els posaran a prova, hi trobaran una sorpresa, un detall. Chandi Langford, mestra dels alumnes de cinquè de primària d'una escola de Nova Jersey, ha agafat un retolador esborrable i ha escrit un missatge per a cada nen. Personalitzat, perquè cadascun té unes necessitats i unes potencialitats diferents. A través d'aquest petit –i gran– impuls ensenya, amb tendresa i originalitat, la funció principal d'un mestre: transmetre confiança. Saber escriure "endavant", perquè els menuts llegeixin "estic al teu costat" i aprenguin a creure en ells mateixos.

Kwydir, aprendre és el teu superpoder! Recorda, no deixis mai d’intentar-ho ni d’exercitar la teva ment!
Foto: Woodbury City Public Schools

Lis, recorda que no hi ascensor per a l’èxit, has de pujar les escales! Sé que m’entens!
Woodbury City Public Schools

Yovani, No et dic que serà fàcil, però valdrà la pena! Fes-ho el millor possible!
Foto: Woodbury City Public Schools

Ish, sé que és la primera vegada que fas l'examen. Posa-hi el millor de tu, i fes treballar el cap!
Foto: Woodbury City Public Schools

dimarts, 10 de maig del 2016

Relaxació en 5 minuts


10 apps per a relaxar-se i sentir-se millor
article de Betes i Clicks 

Hi ha setmanes que anem de bòlit, que ens llevem pensant, encara no és divendres? Malauradament, avui és dijous, però us porto una solució. Tot i que la majoria pensareu que els vostres móbils més que cuidar el vostre benestar el que us provoquen és més estrés, no patiu: amb unes quantes apps, el mateix aparell on envieu correus i mateu porquets amb ocells a ritme frenètic pot convertir-se en un oasi de tranquil·litat…
.
1. Relax (2,99$): Només disponible per iPhone i iPad, siguis on siguis et permet transportar-te en un parell de clicks a una escena profundament relaxant, amb vídeo i sons. Per ara pots escollir entre una nit al paradís, un prat amb brisa, un rierol de muntanya, una foguera o el fons del mar…

.
2. Relax Melodies (gratis): amb aquesta aplicació per iparatus tindreu fins a 41 sons ambientals per a crear-vos les vostres pròpies “melodies” per a descansar, relaxar-se, meditar, fer ioga… També podeu utilitzar-lo com a despertador de manera que en comptes de fer un salt del llit amb l’alarma habitual, us desperti progressivament. Si no en feu prou, hi ha una versió de pagament amb més sons i per als que ja sentiu que s’acosten les festes, una versió nadalenca.

.


3. iZen Garden 2: per als que gaudiu tenint cura del vostre propi jardí zen, aquí en trobareu una versió virtual que no us embrutarà la casa de sorra i us permetrà relaxar-vos “passant el rasclet” amb la pantalla tàctil de l’iPhone o l’iPad. Tenim 4 tipus de sorra i fins a 11 pedres diferents i, si no en feu prou, hi ha una versió de pagament per 3,99€ amb més de 100 objectes: pedres, fòssils, petxines…



.
4. Mindfulness Meditation (1,99$): Si el que voleu és provar la meditació com a tècnica de benestar, aquesta aplicació d’iPhone és una de les millor valorades per usuaris i experts. Hi trobareu meditacions guiades (en anglès) aptes per als usuaris més inexperts o avançats, de 5, 10, 15, 20, 30 o 40 minuts. També hi ha un exercici de relaxació profunda de 10 minuts, una audio-guia per a la meditació i una llista de recomanacions per a meditar correctament.
.
5. Equanimity (3,99€): Si preferiu meditar al vostre ritme, sense veus que us guïin i voleu reforçar-ne la vostra pràctica diària amb ajuda del vostre iPhone, la millor app és aquesta. Es tracta d’un temporitzador minimalista per a controlar l’estona en que meditem que ens avisa de forma visual o amb sons de gongs de que el temps està passant. Ens permet configurar sessions de la llargada que volguem, amb sons periòdics i recull la informació de les nostres meditacions creant-nos gràfics i estadístiques sobre el temps que hi dediquem i la freqüència. També ens permet prendre notes per a crear el nostre diari de meditació.


.
6. Universal breathing – Pranayama (gratis): una altra tècnica per a relaxar-nos i baixar el ritme són els exercicis de respiració. Aquesta app per iPhone i iPad i també amb versió Android ens guia per diversos exercicis de forma visual i amb sons per indicar-nos quan hem d’inspirar i respirar. La versió gratuïta només inclou el nivell per a principiants però hi ha una verisó de pagament (una mica cara per 9,99$) amb molts exercicis addicionals.
.

7. Pzizz sleep (1,99$): si l’estrés i el ritme diari no et permeten dormir bé, aquesta aplicació, molt venuda arreu del món, ens permet ajustar un període de temps entre 10 i 60 minuts i ens generarà cada vegada un àudio amb veus i sons relaxants que ens permetrà evitar l’insomni. Segons les opinions d’usuaris, sembla que no només dormirem amb més facilitat sinó que també millor i ens desperatrem més descansats. La versió premium de 5,99$ ens permet més opcions de configuració, per exemple treure les veus.




.
8. Daze (0,99$): si amb totes aquestes tècniques encara no has aconseguit desconnectar, aquesta app promet unes funcionalitats força sorprenents: amb el mètode de la “fixació visual” et pots hipnotitzar i relaxar-te amb ajuda del móbil. Segons els creadors això té múltiples beneficis, des del relax i la concentració a la millora de l’estat d’ànim, l’èxit i les relacions. Ull que un possible efecte secundari és que mareja! :-O
.


9. Brain Wave (o,99$): una altra tècnica és la dels tons binaurals, que sembla ser tenen efectes sobre el nostre cervell, estimulant-lo i fins i tot canviant el nostre estat d’ànim. Aquesta app per iPhone ens ofereix fins a 25 programes amb temps ajustable per a utilitzar al llarg del dia amb noms com “xarrup d’expresso”, “concentració”, “impuls creatiu” o “eufòria”. Amb aquest preu i les opinions positives que té, potser val la pena provar-la.



.
10. Mayo Clinic Insomnia (24,99$): aquesta app (de preu elevat) per iPad i iPhone promet ser la solució definitiva per als que patiu insomni. Un programa complet dissenyat per la reconeguda clínica Mayo que inclou: vídeos educatius sobre l’insomni i les seves causes, recomanacions de dieta per dormir millor, qüestionaris de valoració, teràpies relaxants i una eina anti-stress interactiva. Si amb això no dormiu com un bebé, val més que apagueu el móbil i compteu ovelles a l’estil d’abans.

dimarts, 3 de maig del 2016

A cloudy lesson: curtmetratge d'un iaio i un xiquet. Una altra lliçó de vida


Un avi i un nen escalen el cel. En un terrat de fusta l'avi s'omple les galtes d'aire, bufa i crea un núvol. El nen l'ha d'imitar, però no se'n surt. Aquesta animació –dirigida per Yezi Xue– ens mostra com n'és d'important ser flexibles a l'hora d'ensenyar. Lluny de les repeticions i de la rigidesa, la creativitat pot ser un camí compartit. El menut ens dóna una lliçó: hi ha tantes formes de crear com d'interpretar el món. (http://www.catorze.cat/noticia/2827/nostre/cel)